AGENCJA METAL MUNDUS


METAL UP!

= 20.12.2017

- ELUVEITIE
- SILENT CIRCUS
- VALKENRAG

+ Kraków / Kwadrat



= 22.12.2017

IN BLAST WE TRUST

- UNBORN SUFFER
- FINAL SIX
- ETERITUS

+ Włocławek / Czarny Spichrz




































































Nawigacja
Artykuły » Recenzje książek - H » Hellbent For Cooking. The Heavy Metal Cookbook
Hellbent For Cooking. The Heavy Metal Cookbook

Odwracając stare powiedzenie, że „nie samym chlebem człowiek żyje” można powiedzieć, że „nie samym metalem żyje człowiek”. Bo choćbyśmy mieli tysiące płyt, to jednak bez chleba za długo nie pociągniemy. Oczywiście nie o sam chleb tu chodzi, ale o jedzenie. Muzyka jest ważna (przynajmniej dla metalowców), ale jedzenie jest ważniejsze. Muzyki możemy słuchać od czasu do czasu, jeść musimy (prawie) codziennie.

Kiedy zobaczyłem ten tytuł, wkurzyłem się, że sam nie wpadłem na taki pomysł. Jakże prosty, a jednocześnie rewelacyjny pomysł. A mianowicie stworzenia książki kucharskiej, do której przepisy podaliby muzycy metalowych kapel. Jakie proste, a jakie rewelacyjne!

Na taki pomysł wpadła Annick Giroux, młoda kanadyjka, która uwielbia gotować, a jednocześnie solidnie udziela się w metalu, albowiem śpiewa w kapeli Cauchemar, ale też współpracuje z magazynami poświęconymi muzyce metalowej. Dzięki znajomościom wyrobionym dzięki pracy dziennikarskiej, dzięki graniu w różnych miejscach ze swoją grupą Annick dotarła do licznych przedstawicieli metalowych kapel i namówiła ich, aby podzielili się z fanami swoimi ulubionymi potrawami. Ponieważ Annick nie ograniczała się bynajmniej do Kanady, zatem w swojej książce (pierwsze jej wydanie wyszło w 2009 roku, mnie udało się nabyć egzemplarz ze wznowienia książki w roku 2010), znalazły się przepisy na potrawy z całego właściwie świata. Dlatego też znajdziemy tak rzeczy, które pożarlibyśmy (przynajmniej oczami) natychmiast i takie, na które niektórym nam ciężko byłoby nawet spojrzeć, o próbowaniu nawet nie ma co wspominać.

Najważniejsze jednak, że reakcja muzyków była tak wspaniała, że zechcieli podzielić się tak różnymi, tak świetnymi, tak oryginalnymi przepisami. Przy czym są tu rzeczy bardzo proste, jak i bardzo wykwintne. Dokładnie, tak, jak jest w metalu. Każdy znajdzie coś dla siebie, każdy będzie mógł przygotować to, na co akurat w danej chwili ma ochotę, na co pozwalają mu jego umiejętności. Najważniejsze, by spróbować coś zrobić!

Jak na prawdziwą książkę kucharską przystało, podzielona została na poszczególne działy. Ponieważ przepisów na potrawy jest w niej dokładnie 101 sztuk, zatem nie będę ich wszystkich wymieniał. Żeby jednak zachęcić potencjalnych „metalowych kucharzy” do nabycia tego wyjątkowego zbioru przepisów, podam kilka przykładów potraw, wybierając jednocześnie ich autorów. Nie ukrywam, że kierować się będę nazwami artystów, nie potrawami…

W dziale m.in. przystawkami znajdziemy intrygujące „Mummified Jalapeño Bacon Bombs”, czyli papryczki Jalapeño zapiekane w bekonie według Chrisa Reiferta z Autopsy. Do tego „Incinerator Chicken Wings” – „krematoryjne” skrzydełka Dave’a Hewsona ze Slaughter. „Rolled Swamp Bombs” – mini krokieciki według pomysłu Caseya Orra z Rigor Mortis. Ale nie zabrakło też… owsianki „Devil’s Porridge” według Montalo z Witchfynde i pasty z awokado, czyli „Maria del Carmel Guacamole”, którym podzielił się Gonzo Sandowal z Armored Saint.

Wołowina to bardzo metalowe mięso. Zwłaszcza, jak ktoś gustuje w krwawych stekach. Tutaj dostajemy kilka ciekawych przepisów, m.in. „Churrasco in Soy Sauce” autorstwa Andreasa Kissera z Sepultury, „Bondage Rolled Steak” proponowane przez Joela Grinda z Toxic Holocaust, „Stuffed Cabbage”, czyli nasze gołąbki, zapodane przez - jak by nie patrzeć - posiadającego polskie korzenie Scotta Iana z Anthrax i wreszcie „Roast Beef with Green Beans”, czyli wołowinę z zielonym groszkiem autorstwa samego Udo Dirkschneidera!

Wieprzowina nie cieszy się popularnością wśród wychudzonych miłośników dyskotek. Ale prawdziwego metalowca tłuściutka wieprzowina nie przeraża, a wręcz przeciwnie… W książce znajdziemy zatem sporo ciekawych przepisów. Wśród nich m.in. „Black Rose Jambalaya” autorstwa Scotta Gorhama z Thin Lizzy, „Pork Of Disease (Citrus Style), czyli wołowinę po chilijsku, pomysłu Felipe Plaza Kutzbacha z Procession, brytyjski „Sausage Meat Pie” Phila Dentona z Elixir (czyli coś dla miłośników NWOBHM…), wreszcie kuszącą samą nazwą „Genocide Yellow Pea Soup” proponowaną przez Marka Bouffarda z Dissection.

Baranina jest rzadziej podawana na polskich stołach, albowiem trudno się ją przyrządza i nie każdemu odpowiada specyficzny jej smak i zapach. Z pomocą przychodzą zatem muzycy i polecają m.in. „Fårikål” (Jan Axel „Hellhammer” Blomberg z Mayhem), „Ali Baa Baa” (Bernie Shaw z Uriah Heep, czy „Country Lamb Exohiko” (Themis Tolls z Rotting Christ.

Nie mogło zabraknąć przepisów z drobiu. Jest ich całkiem sporo. Ja wspomnę tylko o tych z ciekawymi nazwami, jak „Misanthrope’s Last Supper” Deathlorda of Abomination and War Apocalypce z Blasphemy (uff… to się nazywa ksywka!), „Full Throttle Chicken Curry” samego Davida Feinsteina z The Rods, „Tomato Chicken Necrosasserole” A.Dictatora z Necrosadist, czy „Ronnie Cole’s Turkey Chili” Rona Holznera z Trouble.

Jak wiadomo, są wśród nas, których śmierdzące morze dziwne stwory nie tylko nie przerażają, ale podobno im nawet smakują. Zatem dla miłośników łowionych w morzach cudności książka proponuje m.in. takie potrawy, jak: „Pizza Tonno à la Chef” , przy czym za szefa robi sam Schmier z Destruction, „Black Pudding and Squid in Its Own Ink” Simona Strange’a z The Lamp Of Thoth, „Adrian’s Ceviche” Adriana Maestasa z The Lord Weird Slough Feg, „Shellfish Crossfire” Kinga ov Hell z God Seed, „Garlic and Coriander King Prawns”, czyli krewetki według Steve’a Williamsa z Budgie.

Wszystkim mięsożercom pewnie trudno sobie wyobrazić, że można żyć sałatą i innym zielskiem, ale i wśród metali znajdą się pewnie tacy, którzy jadają tylko to, co wyrośnie z ziemi. Dlatego dla nich szefowa proponuje m.in.: „Vegan Oatmeal Burgers” przygotowane przez Millego Petrozzę z Kreatora, „Vegetarian „Beef” Masala” autorstwa Jasona Healeya z Atomizera, „Recipe For Disaster/ Tour Bus Molotov Coctail”, czyli potrawa przetestowana na trasie przez Dana Beehlera z Excitera, „Beer Pizza Crust” Olafa Zissela z Tankard.

Niektórzy uważają, że najważniejszą częścią obiadu jest deser. Okazuje się, że nie tylko dzieci za niego czekają, ale zaprawieni w scenicznych walkach metalowcy też uwielbiają słodkie potrawy i do tego sami potrafią je zrobić. W książce znajdziemy m.in. przepisy na: „Black Metal Cherry Pie”, który podesłał Reverend Kriss Hades z Sadistik Exekution, „Strawberry Jell-oPretzel Salad Cake” Jeffa Becerry z Possessed, „Chocolate Pudding „Devil” Style” Steve’a Sylvestra z Death SS, „Doro’s Black Forest Cake”, oczywiście autorstwa Doro, czy wreszcie „Soul Brownies” Scotta Weinricha z The Obsessed/ Saint Vitus.

Na zakończenie pojawia się kilka drinków. Wśród nich znajdziemy: „The Viking Testicle” (Richard Christy z Death/ Control Denied), „Peter’s Rusty Nail” (Fathr Peter Vicar z Reverend Bizarre, „Good Margarita” (John Tardy z Obituary), „Parrot Bay Coconut Rum and Punch” (Dan Lilker z Nuclear Assault) i „Mayhemic Destruction Fuel” (Andy Eftichiou z Mortal Sin).

Nie wierzę, że po przeczytaniu wymienionych wyżej (a w książce jest wszak więcej) przepisów nie nabraliście ochoty, by rzucić się do kuchni i przygotować wymienione potrawy. Ja przyznaję, że kilka z nich już spróbowałem zrobić sam lub z pomocą rodziny. I wyszły. I smakowały. Zatem zachęcam do poszukania tej wyjątkowej książki dla wszystkich smakoszy dobrego jedzenia i dobrego metalu.

Ray

**********
METRYCZKA:


Autor: Annick „Morbid Chef” GIROUX
Język: angielski
Tłumaczenie: -

Wydawca: Bazillion Points Book
Miejsce wydania: USA
Rok wydania: 2010
Stron: 226

Komentarze
Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony
Zaloguj się , żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
 

METAL MUNDUS NA FACEBOOKU


























** NORTHERN PLAGUE **
- Scorn The Idle


** GJELDRUNE **
- Prawdu za porog


** PATHOLOGY **
- Pathology


** DARK FOREST
- Land Of The Evening Star

** FOUCALT
- Lost People

** GRIFFAR
- Monastery

** RIVER OF TIME
- Revival

** BRUTAL VISION
- Volume 3

** LUCIDREAMS
- Ballox

** ZARAZA
- Spasms of Rebirth

** DEATH ANGEL
- Killing Season

** CLOSTERKELLER
- Blue

** MORPHOSYS
- The Saw Is Family

** PARADISE LOST
- Medusa

** BESATT **
- Tempus Apocalypsis

** CLOSTERKELLER
- Viridian

** ORDEN OGAN
- Gunmen


więcej recenzji
***** MARTYRDOOM *****


********* GRIN *********


** WATCH OUT STAMPEDE **


*** CLOSTERKELLER
*** AMORPHIS
*** KOIOS
*** WHORION

więcej wywiadów
*** HELLOWEEN Pumpkin United
- Tipsport Arena/ Praga, Czechy


*** MAYHEM
+ Asphyx
+ In Twilight's Embrace
+ Deus Mortem
+ Centurion
+ Thunderwar
- Progresja/ Warszawa


*** GRAND MAGUS
+ Evil Invaders
+ Elm Street
- Kwadrat/ Kraków


*** SATYRICON
+ Suicidal Angels
+ Fight The Fight
- Progresja/ Warszawa


*** ARCH ENEMY
+ Jinjer
- Progresja/ Warszawa


*** AIR RAID
+ Savager
+ Stormer
- U Bazyla/ Poznań

*** CLOSTERKELLER
+ Pampeluna
- Czarny Spichrz/ Włocławek

*** SUMMER DYING LOUD
+ Sodom
+ Unleashed
+ Wolfheart
+ i inni
- Aleksandrów Łódzki

*** ROCK & ROSE FESTIVAL
+ Kat & Roman Kostrzewski
+ Alastor
+ Dragon
+ Gomor
- Kutno


*** HEADBANGERS OPEN AIR
- Brande/ Niemcy


*** HAMMERFALL
+ Gloryhammer
+ Lancer
- Progresja/ Warszawa


więcej relacji
*** Hellbent For Cooking. The Heavy Metal Cookbook


*** Biografia Led Zeppelin. Kidy giganci chodzili po Ziemi


*** Ozzy bez cenzury



więcej recenzji
ARTYKUŁY
*** Czerniejąca Magma
- słów kilka o niezrealizowanym albumie Closterkellera


Top Top  25,933,434 unikalne wizyty  Top Top